Naše krásné Šutráky – brigáda 2022 – foto

Naše krásné Šutráky – brigáda 2022

MRS PS Podivín má celkem 429 členů, z toho pouze pár desítek rybářů každoročně přiloží ruku k dílu k očistě vod. Brigády neodmyslitelně patří k činnosti rybářského spolku, přičemž za odvedenou práci nabízí PS Podivín finanční vypořádání.  Kdo brigády odpracuje, může získat bezplatnou mimopstruhovou povolenku. Venkovní práce – čištění břehů od rákosů, ořezy stromů a náletových křovin, hrabání a pálení, to je všechno pohyb, který je prospěšný pro tělo i mysl, navíc s dobrou věcí a péčí o přírodu. Zimní brigáda na Šutráku se letos konala po 4 únorové soboty. Počasí bylo objednané, rána byla slunná s modrou oblohou. Snad jedinou překážkou byl silný vítr, který plíce povzbudil a čerstvý vzduch, nasycený vůní z borovic, práci ovlivnil. Výsledek brigád je znát…:-)

Děkuji z celého srdce, za tu hrstku nadšenců, kterým nejsou naše lovné vody lhostejné.

Všichni víme, že cílem rybářů je zlepšení podmínek na Šutráku. Břehy enormně zarůstají rákosem a náletových křovin a voda není vhodná ke koupání. Z toho důvodu byly ze strany rybářů za spolupráce města Podivín učiněny první kroky směřující k vyčištění vodní plochy. Doporučuji přečíst si na našich stránkách „Revitalizace Šutráky“ dostupné dokumenty, které obsahují výslednou analýzu Monitoringu od firmy ENKI a Předběžné zhodnocení současného přírodního stavu lokality, rámcového návrhu revitalizačního opatření, které vypracoval RNDr. Lukáš Merta, Ph.D.

Naší snahou je získat dotace z Ministerstva zemědělství s programem na odbahnění a celkovou revitalizaci lokality. Doufejme, že se záměr podaří a budeme si moci „přírodně“ zaplavat v našich krásných Šutrákách.

Petrův zdar

Helena Macánová

https://photos.app.goo.gl/cVpRfpQqARhGD56T6